Ruoat

Kasvissyöjänä fyysisesti vaativissa reissuissa on hyvä miettiä tarkkaan millaista ruokaa matkalle varataan. Tärkeää on laskea, että ruoasta saadaan riittävästi energiaa, proteiineja, hiilareita ja toki myös rasvaa. Tämän lisäksi ruoan tulee olla maittavaa, monipuolista, vaihtelevaa sekä tietenkin painon ja energian suhteen optimaalisesti tarkkaan mietitty kokonaisuus.

Ruoan etukäteisvalmistelut aloitin hyvissä ajoin, sillä tavoitteenani oli valmistaa mahdollisimman pitkälle omat ruokani itse. Valmisruokia kasvisversiona on tarjolla kovin vähän ja makunautinnot voivat olla hyvinkin mielenkiintoisia. Itse valmistettu ja koostettu ruoka on (useimmiten) maittavaa ja mikä tärkeintä tiedät mistä ruokasi koostuu. Toki ruokien etukäteisvalmistelu vie enemmän aikaa ja vaatii laskelmien tekemistä ja tietoakin ruokien kuivaamisesta, koostamisesta sekä säilyvyydestä. Talven pakkasilla ruoka kuin ruoka säilyy hyvin. Osa varusteista sekä ruokatarvikkeista suuntasi kuukautta ennen varsinaista reissun alkua kohti Grönlantia. Tämän vuoksi lämpöisessä kontissa kuukauden päivät säilytettävät ruokatarvikkeet on hyvä miettiä tarkkaan ennen reissua. Onneksi määränpäässäkin on kauppa, joten voit jne. ostimme paikan päältä.

Ruokien kuivaamista varten minulla on oma Evermat-kuivuri, jonka sain aikoinaan työkavereilta lahjaksi. Tuosta kuivurista on vuosien varrella ollut hurjasti hyötyä ja kuivurin myötä olen päässyt tutustumaan ruokien kuivaamisen saloihin. Toisena kuivurina minulla oli siskoltani lainassa ollut Prego-kasvikuivuri. Molempien kuivureiden ehdoton ominaisuus ruokien kuivaamisessa on säädettävä lämpötila, joka mahdollistaa mm. maito- ja juustotuotteiden kuivaamisen.

Reissuun kuivasin mm. soijanakkeja, soijapyöryköitä (kahta eri sorttia), Quorn-pihvejä, punajuurihomejuustogratiinia, valkosipulikermaperunoita, juustoja, kasviksia, juureksia jne. Ehdoton hitti reissun lopulla oli porkkanaraaste, joka meni retkikunnallamme kuin kuumille kiville. Onhan se luksusta syödä silloin tällöin jotakin, joka on tuoretta! Tärkeää on muistaa, ettei kaikkea tarvitse itse kuivata, vaan kaupoista saa valmiinakin kaikenlaista. Ruokien koostamisen aloitin ensin eri ruokien kuivaamisella ja vasta lopuksi koostin ruoat yhteen ruoka-annoksiksi. Ruokien pohjana käytän yleensä peruna-, riisi-, ohra-, couscous- tai pastapohjaa, johon lisään muita ruoka-aineita joukkoon. Ruoat pussitan puolen litran minigrippeihin. Ruoat valmistan reissussa 0,5 litran ruokatermarissa, jonka olen huomannut riittävän kerta annokseksi reissuillani. Termari on kätevä kapistus, joka vapauttaa päivässä aikaa ruoanlaiton sijaan johonkin muuhun. Kuivaruoka laitetaan termariin ja kuumavesi kaadetaan päälle. Sitten kansi kiinni ja odotellaan, kun termari hoitaa ruoanvalmistuksen. Helppoa eikö! Tarpeen mukaan ruokaa voi valmistaa näppärästi uuden satsin, jos nälkä jää. Toki välillä on mahdollista tehdä ruokaa ihan perinteisesti kattilassa tai paistinpannulla. Vaihtelu virkistää. Kulutus Grönlannin reissulla oli noin 4500-5500 Kcal päivässä, joten energiaa piti saada riittävästi! Haastavimmilla keleillä ja pidempien päivien aikana toki energiaa kuluu enemmän. Suklaatit ja muut herkut olivat osa päivittäistä välipalavalikoimaa varsinaisten ruokien lisäksi!

 

Lataa tästä retken ruokasuunnitelma PDF!

  • 1

mark twain quote